PLA LOCAL DE SALUT
Presentació
La salut és el principal recurs que tenim les persones per poder viure en plenitud i llibertat. La salut no és només l'absència de malalties, és també, i sobretot, el benestar físic, mental, social i ambiental que ens permet tirar endavant amb les nostres vides en les diferents esferes importants per a nosaltres.
Els nostres comportaments, estils de vida, les activitats que portem a terme, les polítiques públiques disponibles i els entorns on vivim o treballem poden ser més o menys saludables. Una bona part dels aspectes que poden contribuir a fer més saludable el nostre municipi depenen dels seus habitants i de l'àmbit d'acció local tan polític com professional.
Promocionar la salut i el benestar de la població de Jorba és una tasca de tothom, no només dels serveis professionals o dels polítics electes. Cal sumar-hi la implicació de diferents sectors i, en especial, de la mateixa ciutadania i també les seves entitats i associacions. Promocionar la salut i el benestar és un viatge on tots i totes juguem un paper important.
El Pla Local de Salut és l'esforç per identificar i recollir els reptes i propostes que han de permetre assolir un municipi més saludable i amb més cura pel benestar de la població. És un compromís de l'Ajuntament a quatre anys vista per millorar el municipi amb la participació i corresponsabilització dels diferents actors locals.
El Pla Local de Salut aporta eines per planificar, ordenar i coordinar les actuacions municipals en matèria de salut pública i comunitària, entenent la salut més enllà de la sanitat i com un element clau del benestar de la població de Jorba. La mirada sobre la salut és àmplia i incorpora també els factors econòmics, culturals, mediambientals, socials i polítics vinculats a polítiques no sanitàries.
Les etapes del procés
1 Treballs inicials de coneixement del municipi i presentació del Pla: s’ha realitzat la presentació del Pla a l’equip de govern i al grup de l’oposició, així com una visita al poble en què s’ha conegut a les professionals de la farmàcia i a l’equip de l’escola.
2 Espai de seguiment: amb la Regidoria de Salut per tal de facilitar la col·laboració i la participació de tothom al voltant de la salut i el benestar.
3 Elaboració del diagnòstic (actual): Recollida de percepcions dels professionals i de la població sobre l’estat de salut del municipi amb indicadors disponibles i programes i projectes existents.
4 Priorització de necessitats: Es farà amb la diversitat més gran d’agents, ja que es comptarà amb la participació de la ciutadania, el personal tècnic i polític del municipi.
5 Elaboració del pla d’acció: Creació de propostes detallades i disseny del pla d’acció que se seguirà per fer de Jorba un municipi més saludable.
6 Aprovació política i comunicació: Aprovació del Pla Local de Salut en el ple municipal de l’Ajuntament de, marcant l’inici de la seva implementació.
7 Implementació i seguiment: Creació d’espais participats que permetran fer el seguiment del pla, així com avaluar-lo i comunicar-ne les diferents accions dutes a terme.
L’elaboració del diagnòstic
Durant el mes de juliol, per tal d’elaborar el diagnòstic de salut amb les percepcions dels professionals, es realitzarà una trobada el dia 16 de juliol. També es recolliran dades estadístiques de diverses fonts per l’elaboració del perfil de salut del municipi.
A la tardor, es convocaran espais oberts a la ciutadania, per tal de promoure la participació del màxim nombre de persones i de la major diversitat de perfils (edats, gènere, nucli de residència, etc.) en què es recolliran, tant les necessitats en salut com allò que aporta qualitat de vida i benestar a la població de Jorba.
La diagnosi finalitzarà amb la recollida de tota la informació en un document i amb l’elaboració dels reptes per la millora de la salut i el benestar de la població de Jorba.
Si estàs interessat/da en el Pla Local de Salut, pots escriure a: relatpl@jorba.cat
Procés per l’elaboració de la diagnosi de salut Pla Local de Salut de Jorba (Pdf)