Dimecres 9 d’agost, va tenir lloc una reunió entre els representants dels ajuntaments d’Òdena, Jorba, Rubió, Argençola i Bellprat, a l’Ajuntament d’Òdena, per tal de debatre i trobar solucions davant l’allau de macroprojectes de molins i plaques fotovoltaiques a l'Anoia, i que afecten aquests municipis.
En els últims anys, grans empreses energètiques han presentat diversos projectes eòlics i fotovoltaics, que generaran un gran impacte al territori en un futur proper si reben l’aprovació definitiva. Davant aquesta situació, on ni Ajuntaments ni persones afectades poden decidir, els cinc ajuntaments s’han reunit per estudiar possibles vies que permetin frenar-ne la implantació final.
A la reunió, s’ha posat en comú la problemàtica actual i s’han pactat unes directrius per treballar conjuntament, com són la condició que els projectes que es portin a terme contemplin el soterrament total de les línies d'evacuació, i es respecti una distància mínima de les instal·lacions a les masies i cases superior a 150 metres. També s’ha acordat vetllar per aconseguir un model energètic de proximitat, lluny de grans projectes exportadors d’energia.
En el cas de Jorba, el municipi es veu afectat pel pas d’unes línies d’alta tensió que afectarien de forma agressiva el territori. Concretament són les línies corresponents als projectes Matacan Solar, d’energia fotovoltaica i el Parc eòlic La Panadella.
Des de l’Ajuntament de Jorba ja es van presentar les diferents al·legacions als projectes en les que es demanava un canvi de traçat i el soterrament de les línies d'alta tensió. A més, s’està en converses amb la Generalitat per refermar el posicionament que no es contrari a projectes de renovables, sinó que es demana que s’escolti al territori per consensuar les possibles ubicacions i formes per seguir treballant per un model energètic millor sense malmetre el paisatge, l'economia i el patrimoni natural, agrícola i cultural.