L’agenda l’han presentat aquest migdia les regidores d’Igualtat dels set municipis de la Mancomunitat
La Mancomunitat de la Conca d’Òdena ha presentat un extens programa amb més de 50 activitats per reivindicar el 25N, dia internacional per l’eliminació de la violència contra les dones. Es tracta d’una agenda d’actes molt diversos pensats per a totes les edats i perfils ben diferents, ja que es vol arribar al conjunt de la ciutadania i interpel·lar a tothom perquè la lluita contra la violència masclista sigui un objectiu compartit. L’agenda del 25N, impulsada conjuntament pels set municipis que formen part de la Mancomunitat, té com a objectiu ajudar a prendre consciència dels masclismes quotidians i les violències, i identificar-les per poder-les combatre.
A banda de la penjada de pancartes als balcons dels ajuntaments i la il·luminació de les façanes de color lila, s’ha programat un cicle de contacontes per la igualtat de gènere a les biblioteques d’Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena, adreçats als infants. D’entre els actes més destacats també hi ha un curs d’autocura de les dones, pensat especialment per a dones migrades que busca prevenir i reparar les violències masclistes en l’àmbit comunitari.
També hi ha moltes activitats adreçades al col·lectiu jove, com ara sessions de teatre de prevenció i tallers a tots els municipis de la Conca com ara “Autodefensa feminista”, “I tu, com lligues?”, monòleg-debat La corda o “Sexisme a les cançons”, entre molts d’altres.
També es fa un taller d’autodefensa feminista, obert a totes les dones d’onze anys en endavant, el taller “Micromasclismes quotidians” per part del SIAD, i on s’identificaran comportaments masclistes normalitzats socialment i també el taller participatiu “Violència de gènere: trets i reptes” per identificar la violència de gènere i treballar la prevenció. Pel que fa al col·lectiu de la gent gran, es farà el Teatrefòrum “I si no, qui ho farà?” centrat en la desigualtat de les feines de la llar. Entre moltes altres activitats, també es faran performance artístiques adreçades a tots els públics per explorar les relacions de parella igualitàries a través de la dansa i el teatre. Hi haurà també marxes exploratòries per identificar els espais insegurs dels nostres carrers.
L’agenda d’actes l’han presentat aquest matí les regidores d’igualtat dels set ajuntaments de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena: Carlota Carner d’Igualada, Laura Pavón de Vilanova del Camí, Coral Vázquez de Santa Margarida de Montbui, Alba Gallardo d’Òdena, Berta Pons de La Pobla de Claramunt, Sílvia Escura de Jorba i Carla Peña de Castellolí, que han convidat a tota la ciutadania de la conca d’Òdena a participar en els diversos actes i, especialment a assistir a les concentracions ciutadanes que tindran lloc el mateix dijous 25 de novembre. L’agenda completa del 25N es pot descarregar des la pàgina web www.micod.cat.
Totes les activitats del 25N són gratuïtes, i han estat coordinades per la Mancomunitat de la Conca d’Òdena amb el suport de l’Institut Català de les Dones, la Diputació de Barcelona i el Ministeri d’Igualtat, i organitzades per la Mancomunitat, el SIAD MICOD, la Kaserna Jove, Cal Badia, Cau Jove de la Pobla, Can Muscons, Mont jove, Espai jove Òdena, Anoia jove, Sanitat i salut pública de l’Ajuntament d’Igualada, l’Associació Hèlia, Dones amb empenta, Drac Màgic i Mostra de films de dones, el CineClub Ateneu, CCCOO Anoia i les Biblioteques d’Igualada, Vilanova del Camí, La Pobla de Claramunt, Santa Margarida de Montbui i Òdena.
La MICOD
La Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Òdena (MICOD) és una associació formada per 7 municipis de la comarca de l'Anoia, tots ells situats a la Conca d'Òdena: Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, La Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí. L’entitat va néixer al 2001 per donar serveis de manera mancomunada als diferents municipis que la integren, i té com a objectiu unir esforços i recursos per gestionar serveis d'interès comú en diferents àrees com la promoció econòmica, la igualtat de gènere, serveis d'ocupació, formació i inserció i serveis relacionats amb el medi ambient i la mobilitat, entre d’altres. Enguany celebra els vint anys d’existència.