La Conca d’Òdena commemora el dia de l’orgull LGTBI

Dimarts, 15 de juny de 2021

Amb motiu del 28 de juny, dia de l’orgull LGTBI, els municipis de la Mancomunitat organitzen diversos actes per la visibilització LGTBI i per seguir trencant estereotips vers el col·lectiu. Les activitats, que van arrencar el dia 1 de juny i s’allargaran fins al 12 de juliol, van adreçades sobretot a joves i estan encarades a la prevenció de la LGTBIfòbia a través de dinàmiques i tallers vivencials. Un dels plats forts de la programació és l’exposició “El moviment en imatges” que es podrà veure a la sala d’exposicions a l’equipament MontÀgora i que repassa la trajectòria històrica dels 35 anys del moviment LGBT a Catalunya a través del testimoni de cartells que mostren moments significatius i reflecteixen la importància que ha tingut el moviment associatiu LGBT al llarg d´aquests anys. També es podrà visitar una altra exposició: “Talent Creatiu i Empresa. Disseny i compromís social LGBTI” a l’Escola d’Art La Gaspar.

Per als joves dels diferents municipis de la Mancomunitat s’han organitzat diversos tallers que tenen l’objectiu de visibilitzar el col·lectiu i lluitar contra la LGTBIfòbia. Tindran lloc als municipis de Santa Margarida de Montbui, La Pobla de Claramunt, Igualada, Vilanova del Camí i Castellolí, i cal fer inscripció prèvia. L’Ajuntament d’Òdena ha organitzat diverses accions a la plaça de la Font i també a la piscina municipal com la performance teatral “De veu en veu”, el monòleg d’Ana Polo, una sessió de zumba i el concert de Marina Freixas.

A més es penjarà la bandera LGTBI als balcons dels ajuntaments que aquest 2021 incorpora també, a més del colors de la bandera irisada de l’Arc de Sant Martí, les franges triangulars amb els colors de la bandera trans i els colors marró i negre. Es tracta d’una proposta de Daniel Quasar, activista nord-americà que s’identifica com a demisexual, queer i no binari. Quasar ha agafat la bandera irisada, creada per Baker, i hi ha afegit els colors blanc, negre, marró, celeste i rosa, és a dir, els colors de la diversitat racial i de la bandera trans. Aquest canvi no l’ha fet afegint franges horitzontals sinó que les ha col·locat al lateral esquerra i de forma triangular, per aportar èmfasis d’inclusió i progrés.

A més de penjar la bandera, els Ajuntaments també proposen per aquests dies diverses accions de visibilització amb pintades de bancs i pancartes amb els colors insígnia del col·lectiu o també la decoració de carrers amb la bandera. D’altra banda, les biblioteques municipals facilitaran un expositor amb literatura especialitzada per al préstec.

El Servei d’atenció integral a persones LGTBI (SAI) d’Igualada farà també la presentació del servei als equips de la OAC i Equipaments cívics de l’Ajuntament d’Igualada. Es tracta d’un servei públic i gratuït que dona cobertura al municipi d’Igualada. Es pot demanar cita a través del correu sai@aj-igualada.net

L’agenda completa amb totes les activitats, editada i coordinada des de l’Àrea d’Igualtat i LGTBI de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena, es pot trobar a la web micod.cat, als webs municipals i a les xarxes socials de la Mancomunitat.

 

L’origen del 28 de juny

El Dia de l’Orgull Lesbià, Gai, Trans, Bisexual i Intersexual es commemoren els fets del 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York, coneguda com la revolta Stonewall, on per primera vegada es va denunciar la vulneració de drets i la repressió social contra les persones LGTBI. Aquests fets van propiciar que s’escollís aquest dia per commemorar, reivindicar i reconèixer tant la diversitat en l’orientació afectiva i sexual com en la identitat i expressió de gènere. A Catalunya hi va haver la primera manifestació LGTBI l’any 1977 i des de llavors els moviments de base han empès les administracions per aprovar legislació i tirar endavant programes de prevenció i atenció al col·lectiu.

 

La MICOD

La Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Òdena (MICOD) és una associació formada per 7 municipis de la comarca de l'Anoia, tots ells situats a la Conca d'Òdena: Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, La Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí. L’entitat va néixer al 2001 per donar serveis de manera mancomunada als diferents municipis que la integren, i té com a objectiu unir esforços i recursos per gestionar serveis d'interès comú en diferents àrees com la promoció econòmica, la igualtat de gènere, serveis d'ocupació, formació i inserció i serveis relacionats amb el medi ambient i la mobilitat, entre d’altres. Enguany celebra els vint anys d’existència.

 

Darrera actualització: 15.06.2021 | 15:46