L'Ajuntament de Jorba presenta una memòria de les gestions realitzades des del consistori, les mesures preses i l'actuació d'entitats i ciutadania durant la situació provocada per la COVID-19
Des de l’11 de març, moment en que l’Ajuntament de Jorba decretava suspendre totes les activitats organitzades al municipi i fins el 24 d’abril, amb la reactivació del treball presencial del consistori amb serveis mínims, l’administració de Jorba va prendre les decisions següents perquè davant el confinament, la mesura fonamental per frenar el contagi de la COVID-19, incidís el mínim possible la població.
Durant el març es va haver de suspendre el contracte del curs lectiu de prestació del servei educatiu de l’escola de primer cicle Guerau de Jorba, alhora que es deixaven de cobrar els rebuts relatius als serveis de l’escola bressol. Les mesures tributàries dilataven els períodes per fer front als tributs i impostos municipals i s’ajustava la taxa de la gestió de residus. Els serveis mínims del municipi passaven a fer-se en torns rotatius i l’activitat política es reduïa a aquella que es pogués desenvolupar en un entorn no presencial. Els serveis de neteja dels espais municipals s’adequaven als protocols decretats per l’Estat d’Alarma.
A principis d’abril, amb l’aixecament del confinament total de la Conca d’Òdena es van reincorporar al treball dos professionals de la brigada municipal i el consistori s’adheria al servei de videoconferència per als ens municipals LocalretMeet. L’Ajuntament presentava les pròrrogues per als terminis de pagament del calendari fiscal i s’aprovava abonar de forma mensual a compte, la indemnització per a la suspensió de l’any en curs de l’activitat a l’escola de primària. Finalment, en el capítol d’ajudes, es milloraven les prestacions econòmiques dels treballadors municipals afectats pel confinament perimetral de la Conca d’Òdena i els Serveis Socials distribuïen targetes moneder a les famílies usuàries.
El consistori va adaptar la tramitació de volants, certificats d’empadronament, modificacions en les dades del padró i preinscripció de l'alumnat de l'escola de primer cicle a l'àmbit electrònic. També es van prestar portàtils i es van abonar paquets de dades d’accés a internet pels alumnes.
La xarxa de cura, la protecció de la ciutadania i el voluntariat de Jorba
Junt amb els Serveis d’Atenció Primària d’Anoia Rural, els Serveis Socials de l'ajuntament van treballar per detectar persones i famílies vulnerables i amb el Departament d’Educació es van repartir les targetes menjador a famílies usuàries del servei. Des del consistori es van repartir guants, mascaretes i gel hidroalcohòlic al comerç essencial i es va donar suport a les necessitats sanitàries, alimentàries, higièniques i d’acompanyament a gent gran que viu sola i a famílies en quarantena.
Gràcies a la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Òdena (MICOD) es va proveir de mascaretes a la població major de 65 anys i per afrontar la desescalada del confinament, també se'n van adquirir a través de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques. L'ajuntament van fer dues peticions d’Equips de Protecció Individual (EPI) -mascaretes, granotes, ulleres i guants- a la Diputació de Barcelona. Amb la Farmàcia de Jorba es van repartir previ tractament de desinfecció, les mascaretes casolanes provinents de l’empresa Elements, les quals es van complementar amb mascaretes i viseres casolanes fetes pels veïns de Jorba. La brigada municipal, junt amb l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) local va desinfectar vies i espais públics dels nuclis urbans.
Amb el suport de la Creu Roja i l’impuls de la regidoria de Salut i Serveis a les persones es va formar un grup de voluntariat per conèixer de primera mà la situació de persones majors de 65 anys, es va organitzar la recollida d’aliments Omplim el banc de queviures de Jorba i un cop acabada la campanya, part de la seva distribució posterior. L’equip es va coordinar amb la infermera del CAP de Jorba per establir pautes de medicació en cas de necessitat i pràctica d’atencions sanitàries diverses. Els voluntaris també van posar a punt ordinadors portàtils i van obrir un canal de missatgeria instantània de subscripció voluntària des d’on s’avisava de les noves mesures de prevenció i es recollien suggeriments per part de la població.
Actuacions amb la MICOD i els nuclis confinats de la Conca
El Pla d’actuació per malalties emergents (PROCICAT), decretat el mateix dia en que es va fer efectiu el confinament perimetral de la Conca d’Òdena, va ser la data d’inici de la gestió conjunta davant l’emergència sanitària entre els set municipis de la MICOD.
La gestió conjunta amb els ajuntaments de Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Òdena, Igualada i amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va permetre crear un model de tramitació i execució de baixes per Incapacitat Temporal (IT). El consistori va estar en permanent contacte amb els municipis veïns per compartir informació i col·laborar amb la situació provocada per la COVID-19.
Les tasques desenvolupades van ser el contacte permanent entre els alcaldes i alcaldesses, unitat d’acció en tots els àmbits administratius, compareixences diàries durant el primer tram de la crisi i reunions conjuntes amb el Conseller de Territori de la Generalitat de Catalunya Damià Calvet, la Consellera de la Presidència Meritxell Budó, la Consellera de Salut Alba Vergés, el Vicepresident de la Generalitat Pere Aragonès, el President de la Generalitat Quim Torra i dues trobades amb Aliança per la Conca. Resten pendents les reunions amb la Presidenta de la Diputació de Barcelona i el President del Consorci de la Zona Franca.
Aquesta unitat d’acció entre els municipis es mantindrà davant els reptes econòmics i socials que han de venir.