Els set ajuntaments de la MICOD, la Generalitat i els agents socials i econòmics de l’Aliança per la Conca destaquen el consens, les oportunitats i la participació com els conceptes bàsics per dissenyar la planificació del territori
Consens, oportunitats i participació, aquests han estat els tres conceptes que els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’ Òdena han volgut posar en valor en la presentació del Procés participatiu vinculat al Pla director urbanístic d’activitat econòmica de la Conca d’ Òdena (PDUAECO), que ha tingut lloc aquest dimecres a l’edifici de la Teneria d’Igualada i que ha comptat amb la participació del Secretari d’Agenda Urbana i Territori, del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Agustí Serra, i amb la presència de representants dels agents socioeconòmics que formen part de l’Aliança per la Conca: Unió Empresarial de l’Anoia, Delegació de la Cambra de Comerç, Fira d’Igualada, CCOO i UGT.
Marc Castells, alcalde d’Igualada i president de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena (MICOD) ha assenyalat que “l’esperit que ens ha mogut a tots els que avui estem aquí el resumeix la paraula consens, es concreta en el concepte d’oportunitat i s’enforteix i es vehicula amb el principi de la participació“. Aquest missatge ha estat també l’eix central de les intervencions dels alcaldes i alcaldesses de Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, Jorba, la Pobla de Claramunt i Castellolí.
També els cinc representants de l’àmbit socioeconòmic han destacat la força de la unitat i la voluntat de tirar endavant aquest instrument estratègic per al progrés i la generació de llocs de treball a la Conca d’Òdena.
De la seva banda, Agustí Serra ha explicat que un Pla Director Urbanístic és un instrument de govern. Una eina urbanística per desenvolupar estratègies de país reservada per a aquelles actuacions d’interès territorial supramunicipal i que es justifiquin per una especial rellevància econòmica o social.
Serra ha afegit que el PDU defineix els drets i deures dels propietaris afectats, establint diferents tipus de determinacions i pot classificar i qualificar sòl, concretant la seva ordenació detallada. També pot incorporar els projectes d’urbanització. La Generalitat de Catalunya es la responsable de formular els PDU, i ho fa amb la participació i consens dels ajuntaments i totes les administracions interessades. El secretari d’Hàbitat Urbà també ha volgut destacar que “aquest Pla Director Urbanístic estableix un nou model de governança”.
Canals de participació
Es tracta d’un procés adaptat per la situació COVID-19, fet pel qual és més pes digital, tot i que inicialment estava previst un format molt més presencial. Ha estat dissenyat per facilitar informació sobre el projecte (PDUAECO) i fomentar la participació digital a través del portal de participa.gencat.cat.
És un procés deliberatiu on es tractaran temes que puguin tenir incidència en el Pla Director. Busca arribar a una diversitat de veus, no es busca tant la representativitat com la diversitat.
Pel que fa a l’impacte del procés, des de la Direcció General de Participació s’ha explicat que es recolliran totes les propostes que faci la ciutadania i que, si bé els resultats del procés no seran vinculants, s’explicarà de quina manera s’hauran incorporat en el Pla en el PDUAECO i els motius de la seva inclusió o no.
La participació es vehicularà a través del portal de participa.gencat.cat on es recull tota la informació del procés participatiu i també és un canal de participació, on es pot trobar tota la informació de com accedir-hi, qui hi pot participar i qui són els eixos del debat. Els canals de participació previstos són les sessions de debat amb experts i veus del territori, amb la possibilitat de fer preguntes per avançat; les propostes en els diferents eixos del debat al portal participa.gencat.cat, i les sessions de mapeig que es faran al setembre i que, en funció de la situació sanitària, seran presencial o digitals.